Bucovina este una dintre zonele care a primit cele mai frumoase daruri de la Dumnezeu. Este o zonă bogată în cultură, istorie și tradiții. Este locul marilor domnitori români și al lăcașelor de cult.
Motivele pentru a vizita zona de nord a Moldovei sunt multe. De la o incursiune în istoria țării noastre, până la relaxare în mijlocul naturii și la degustare de bucate tradiționale, se poate face orice aici. Bucovina a devenit cunoscută, în special, datorită bisericilor și mănăstirilor intrate în patrimoniul UNESCO.
Meleagurile mănăstirilor
Zona Bucovinei este renumită pentru ospitalitate, dar și pentru calitatea oferită în domeniul turismului. Ofertele sunt variate și aveți de unde alege. Bisericile și mănăstirile unice cu fresce exterioare figurează obligatoriu în programul fiecărui turist care ajunge pe aceste meleaguri.
Mănăstirile pictate din nordul Moldovei sunt unice în lume, fiind adevărate opere de artă și repere ale arhitecturii medievale. Picturile de pe pereții exteriori ai bisericilor oferă scene din Biblie și Sfintele Scripturi, iar opt astfel de biserici au intrat în patrimoniul UNESCO.
Printre acestea și faimoasa mănăstire Voroneț, care rămâne un mister până și în ziua de azi. Formula pigmenților folosiți pentru albastrul de Voroneț a rămas până în zilele noastre necunoscută. Mănăstirea este una dintre cele mai celebre obiective turistice din România pentru străini.
De multe ori, Voroneț a fost comparată cu faimoasă Capelă Sixtină din Palatul Papal al Vaticanului. Frescele Voronețului sunt file dintr-o Biblie ilustrată, realizate, cu mult har, de călugări care au găsit această cale să facă cunoscute învățăturile Domnului pe vremea când populația nu știa să scrie și să citească.
Voroneț a fost costruită la dorința lui Ștefan cel Mare în doar 3 luni și 3 săptămâni, în anul 1488, pe locul unui schit vechi din lemn.
Biserici din patrimoniul UNESCO
Arbore (construită în 1502 la dorinţa lui Luca Arbore);
Humor (1530);
Moldovița (1532 );
Pătrăuți (1487, Ştefan cel Mare);
Probota (1530, Petru Rareş);
Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou” Suceava ( 1514, Bogdan al III-lea cel Orb) Mănăstirea Voroneț ( 1488, Ştefan cel Mare);
Mănăstirea Sucevița ( 1582);
Nu ratați să vizitați și celelalte mănăstiri și biserici chiar dacă nu sunt incluse în patrimoniul UNESCO. La fel de fascinante și deosebit de frumoase sunt și mănăstirile Dragomirna, Mănăstirea Putna, unde este mormântul lui Ștefan cel Mare, Sucevița, Mănăstirea Bogdana sau Mănăstirea Rașca. Bucovina e bogată și în bisericuțe de lemn. Peste 30 de bisericuțe din lemn sunt presărate prin zona de nord a Moldovei. Cea mai veche dintre ele este Biserica din lemn Dragoș Vodă, aflată la mică distanță de Putna.
Biserica din lemn a lui Dragoș Vodă
< Biserica din lemn Dragoș Vodă este datată de la începutul secolului al XV-lea și se crede că a fost adusă de la Volovăț de Ștefan cel Mare. Voievodul ar fi mutat-o lângă Putna la 122 de ani de la data când Dragoș Vodă a ctitorit-o. Biserica Dragoș Vodă este printre cele mai vechi biserici din Europa. >
Chilia lui Daniil Sihastrul
La 1,2 kilometri de mănăstirea Putna se află chilia săpată în stâncă a lui Daniil Sihastrul, sfetnicul lui Ștefan cel Mare. Călugărul Daniil s-a retras pe malul unui pârâu din satul Putna, pentru a duce o viață închinată Domnului, în sihăstrie, vreme de 20 de ani. Cu multă răbdare, Daniil a cioplit în stâncă o mică încăpere, care devenit apoi loc de vizitat. Mulți credincioși veneau aici să-i ceară sfatul. Daniil Sihastrul a fost îngropat în pronaosul mănăstirii Voroneț. La mănăstirea Putna veți putea vedea o parte din moaștele lui: un deget în argint împodobit cu 11 mărgăritare și un granat.
Cetatea de Scaun a Sucevei
Frumoasa Cetate de Scaun a Sucevei este de neocolit dacă ajungeți în Bucovina. Peste ea au trecut șase secole, dar a rămas la fel de impunătoare ca în vremurile ei de glorie. Cetatea nu a fost construită de Ștefan cel Mare, dar domnitorul a mărit-o și modernizat-o pentru a o adapta noii tehnici de luptă a vremii, artileria, după aproximativ 100 de ani de la data construcției sale. Cetatea este renumită pentru faptul că nu a fost cucerită niciodată. Cu toate acestea, în anul 1538, Cetatea Sucevei este ocupată de către sultanul Soliman Magnificul, după ce oştenii care trebuiau să o apere au predat-o turcilor. Panorama oferită de Cetate asupra orașului Suceava merită drumul până acolo.
Muzeul Satului Bucovinean
Aproape de Cetatea de Scaun a Sucevei se află Muzeul Satului Bucovinean, care ne poartă înapoi în timp, pe vremea când locuințele erau din lemn sau chirpici. Pe lângă gospodăriile tradiționale, în Muzeul Satului se mai găsesc biserica și clopotnița din satul Vama, care datează din anul 1783. Dacă muzeul vă deschide pofta de tradiție și istorie, puteți face o plimbare și prin Satul Marginea, renumit pentru ceramica sa neagră sau gri. Ceramica de aici este produsă după metode din vremea dacilor și a devenit faimoasă chiar și peste hotare. Satul se află la aproximativ 43 de kilometri de Gura Humorului.
Muzeele ouălelor încondeiate
Bucovina mai este faimoasă pentru ouăle încondeiate. Așa că veți găsi aici și două muzee dedicate acestor obiecte de artă. Un muzeu al oului îl veți găsi în satul Vama și aparține profesoarei Letiţia Orşivschi, iar colecţia sa depăşeşte 3.000 de ouă încondeiate. Satul Vama se află la 15 kilometri de Câmpulung Moldovenesc şi 16 kilometri de Gura Humorului. Alt muzeu al oului se află la Moldoviţa. Aici, artista Lucia Condrea expune peste 5.000 de ouă încondeiate din tote colţurile pământului, nu doar din zona Bucovinei.
MUZEE FAIMOASE DIN BUCOVINA
Muzeul Satului Bucovinean;
Muzeul Oului;
Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina;
Muzeul Vânătorii din Câmpulung;
Distracție la schi
Bucovina nu înseamnă doar lăcașe de cult sau tradiție, ci și distracție. Stațiunile sunt luate cu asalt în fiecare anotimp de turiști, dar în special iarna, când se poate schia în voie. Gura Humorului și Vatra Dornei vin cu oferte pentru toate buzunarele. Cazările la pensiuni sunt sub 100 de lei pe noapte, în funcție de condiții, iar hotelurile au camere chiar și cu 100 de lei pentru o noapte. La Gura Humorului turiștii se pot distra pe cele două pârtii Șoimul I și II, cea mai lungă având 1.478 de metri lungime, este deservită de un telescaun și este dotată cu tunuri de zăpadă și instalație nocturnă. În zonă există și parcul de agrement Ariniș care oferă distracții pentru toată familia, indiferent de anotimp. La Vatra Dornei există patru pârtii de schi, respectiv Dealu Negru ( 3,2 km, nivel mediu), Veveriţa (850 m, mediu), Parc I (900 m, nivel mediu) şi Parc II (550 m, nivel uşor).
O călătorie de neuitat cu Mocănița
Trenul de agrement Moldovița – Argel este botezat de localnici Mocănița Huțulca și parcurge o distanță de 10,5 kilometri prin frumoasele sate ale Bucovinei. Vagoanele sunt încălzite iarna de sobe cu lemne și sunt trase de locomotiva cu aburi de 150 de cai putere. Mocănița Huțulca circulă pe singura linie de cale ferată îngustă din nordul țării. Călătoria dus-întors durează trei ore, dar întreg peisajul își merită timpul. Înainte să porniți în gara din Moldovița, consultați programul online. În unele zile circulă un singur tren pe zi, iar în altele cel mult două. Copiii între 6 și 16 ani plătesc 15 lei, iar adulții 25 de lei. Copiii sub şase ani pot călători gratuit. Din păcate, Mocănița nu pleacă la drum dacă nu se strâng cel puțin 10 doritori.
Rezervaţiile naturale ale zonei
Natura este și ea de o bogăție aparte a acestei zone. Veți întâlni aici cea mai mare rezervaţie de mlaştină de turbă din România, Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare” de la Poiana Stampei sau Fâneţele seculare Ponoare de la Bosanci, unde cresc numeroase plante şi Codrii Seculari de la Slătioara. Rezervaţia geologică “12 Apostoli” din Masivul Călimani şi Rezervaţia Pietrele Doamnei sunt de asemenea locuri rupte din rai pentru iubitorii de natură.